Doktor Glas

Hej!

Det är inte alla förunnat att bli hyllade av sin samtid. Tänker på en roman skriven i början av 1900-talet, och som fascinerar än idag. En dagboksroman skriven ur en enda människas perspektiv, medicine licentiat, Doktor Glas. Det stilistiskt briljanta, förtätade dramat utspelar sig under ett halvårs tid. Huvudpersonen begår, av kärlek till en kvinna, ett mord, Dåtidens läsare chockerades av avsaknaden av skuldkänslor. Liksom idag identifierade man säkert författaren med hans rollfigur. Hjalmar Söderberg var, trots att han aldrig själv mördat någon, plötsligt Doktor Glas.

2019-06-22 doktor glas 400 px

Blues

Hej!

Magnus tycker att jag ska skriva några blueslåtar. Med Tommy Nattas Fender Stratocaster Monster Relic i nävarna går det som på räls. Har redan snott ihop två klassiker in spe. Båda i E-dur. Förmodligen den bästa bluestonarten, åtminstone vad det gäller gitarr. Texten till den ena är baserad på en sann historia. Jag går i mina drömmar på Drottningtorget, och ser inte spårvagnen, i hög fart på väg emot mig. Den passerar mig med en hårsmån. När jag darrat färdigt kommer orden. "Om jag tar ett steg åt fel håll är jag död".

2019-06-15 ensamma hjärtan 400 px

När alla bitarna faller på plats

Hej!

Har sett över effektbordet. Det består numer av elva pedaler att bygga upp små ljudlandskap med. Mycket har hänt sen jag skaffade den första wahwah-pedalen i slutet av 60-talet, och en hel del små lådor har, genom åren, bytts in och ersatts med annat. Ett tag var det komplexitet, med många minnesplatser och ett ton av möjligheter, som gällde. Numer har jag ett fåtal rattar och endast en funktion per pedal. Vill bara trycka igång effekten med foten, och skapa något magiskt i flykten. Ett hedersomnämnande till Micke på Andreassons Musik som bistått mig i alla mina turer med vänligt tålamod och stort kunnande.

2019-06-08 kommandobryggor 2 400 px

Lottoraden

Hej!

Så kom Tommy med "Världen i min hand". Vilken mix han fått till! Trummorna, basen och gitarren bär fram sången på ett silverfat, och helheten hålls ihop trots att den bubblar av intrikata detaljer. Enkelt och mångbottnat på en och samma gång. Ordens melodiska rytm och bandets samspel griper in i varandra likt ett välsmort kugghjul. Man bara sveps med. Efteråt landar jag tryggt med fötterna på jorden. Med känslan av att, alldeles nyss, ha varit någon annanstans. Tommy Natta är en sann trollkarl, och Ensamma Hjärtan i studion har väl aldrig låtit bättre. Fyrtio år efter den förmodade storhetstiden.


2019-06-01 Image-1 2 tavla thomas

En flytande tillvaro

Hej!

Var förbi min vän Thomas. Han bor i en husbåt. Där har han allt man behöver och lite till. Utsikten slår det mesta. Thomas har genom åren lyst upp ett flertal spelningar, både med sin närvaro och med sina strålkastare. Nu väntar jag på Tommy Natta. Han sitter vid mixerbordet i studion och lägger sista handen vid "Världen i min hand". Det har varit en ovanligt lång process och mycket vatten har flutit under den bron. Ikväll kommer han förbi med slutresultatet. Jag hoppas och tror!

2019-06-01 Image-1 thomas båt